Väl inbäddat i bergsområdet i södra Kalabrien på en höjd av 500 m.ö.h. finner vi regionens välkända charkproducent, Madeo.
Familjeföretaget Madeo startades för ca 35 år sedan och drivs av första och andra generationen. Familjens kärnvärlden är; högsta kvalité, tradition och innovation. Deras vision är att skapa en sluten och självförsörjande näringskedja i hela deras produktion. Madeos djuruppfödning består av 3 gårdar och idag är 100% av råvarornan i deras produktion från egen uppfödning och odling.
En av gårdarna föder upp den klassiska vita grisen Large White och de andra två föder upp den mer sällsynta svarta rasen Suino Nero de Calabria. Ingen nitrat, nitrit eller antibiotika används. Madeo tilldelas årligen priser från Good Pig Awards för sina starka värderingar kring djurens välmående
Madeo har egna vidsträckta odlingar av chilifrukter, pumpor och olivlundar där alla är viktiga beståndsdelar i deras produktion och näringskedja. Odlingarna ligger högt belägna i regionen och den magnifika utsikten sträcker sig över hela Kalabrien. Chilisorten som odlas heter Il Roggianese och anses vara den bästa för deras produkter. Ju längre fruktens form blir, desto starkare smak. Chilifrukterna skördas mellan augusti och oktober och är den största smakbäraren i deras produktion.
NERO di Calabria – den svarta grisen från Kalabrien
Fridfullt och frigående, lever den sällsynta grisrasen Nero di Calabria på deras ägor. Alla grisar har egna hus likt hundkojor på tomten att husera i om vädret skulle slå om till regn, vilket här är ganska ovanligt. Grisarnas favoritföda är färsk pumpa, vilket såklart odlas hos Madeo för att släcka deras ivriga hunger. Mycket handlar om grisarnas välmående och skötsel, vilket MADEO är flerfaldigt belönad för!